Marieke Sytema

Wie is dat?

Marieke Sytema ademt muziek. Al sinds haar jongste jaren heeft ze een passie voor muziek in de breedste zin van het woord. In haar eerste lessen bij de muziekschool schreef ze haar eerste compositie. Dat was haar begin als componist. Ze zingt rock, pop en jazz in verschillende coverbands en treed op als klassiek koorzanger en solist bij verschillende zangkoren. Zingen is een uitlaatklep voor haar veelzijdigheid, maar is natuurlijk maar 1 instrument. Daarom dirigeert ze ook graag, geeft ze les en bespeelt ze alles wat ze in haar handen krijgt. Samenwerking, muziekspellen en co-creaties met andere disciplines zoals dans en theater doet ze net zo graag. Dus wat muziek betreft is Marieke een heuse duizendpoot. Waarom doet ze zo veel? Gewoon, omdat ze het leuk vindt.

 

Waar heeft ze voor geleerd?

Tijdens haar studie onderwijsassistent muziek heeft Marieke zich gericht op muziekles geven aan het primair onderwijs en voortgezet speciaal onderwijs en heeft ze tevens het dirigeren ontdekt. Haar pianolessen en bandervaringen kwamen haar daarbij goed van pas. Ze kreeg koordirectie van Jelle Geert Postma en ensemble directie van Klaas van der Woude.  Tijdens die opleiding maakte ze de stap van hoofdvak pop zang naar klassieke zang te gaan. 

Aan het conservatorium studeerde ze klassieke muziek compositie bij Alex Manassen en Wilbert Bulsink. Om dicht bij haar roots te blijven heeft ze gedurende haar studie altijd educatieve vakken en componeren & arrangeren voor pop & jazz ensembles gevolgd. Ook volgde ze orkestdirectie bij Joost Smeets. Naast componeren, dirigeren en arrangeren heeft Marieke tijdens haar studie diverse instrumenten leren bespelen zoals cello, xaphoon, gamelan, seaboard en slagwerk. Om haar brede interesse verder te verdiepen heeft ze minors in slagwerk, mindfulness, ontwikkelingspsychologie en Estill Voice Training (EVT) gevolgd. Ook buiten haar studie om deed ze cursussen, waaronder dirigeren voor vrouwenkoor bij David van Rooijen en kreeg ze saxofoon, blokfluit en xaphoonles bij Alie de Vries.

Wat voor muziek componeert ze?

Marieke’s composities zijn al even divers als haar eigen interesses. Ze componeert voor en met iedereen die op haar pad komt, met de meest uiteenlopende achtergronden en disciplines. Haar muziek omschrijven als vreemd en toch herkenbaar. Ieder stuk is maatwerk en speciaal voor de uitvoerende persoon geschreven. In haar notatie en uitvoeringsmogelijkheden is ze even divers als haar stijl en doelgroep. Grafische partituren, muziekspellen, improvisaties, leadsheets en klassieke partituren... Van Marieke kun je alles verwachten. Ze schreef onder anderen voor Orkest de Ereprijs en het Makiki Ensemble. Met creatief collectief Wiis (https://wiiscollectief.wordpress.com) schreef ze de Menstruatie Opera.

Wat doet ze nu?

Momenteel werkt ze samen Wytze Veenstra aan een muziektheaterstuk over anorexia (première voorjaar 2021). Naast componeren en dirigeren zingt Marieke nog altijd in diverse koren, waaronder het Vocaal Ensemble Leeuwarden (https://www.vocaalensemble-leeuwarden.nl) en is ze het muzikale-manusje-van alles in de Frank Zappa tributeband; Absolutely Frank (http://www.absolutelyfrank.com). Dirigeren deed ze tot voorkort bij Just4Fun en 4EverFun, (https://www.popkoor-just4fun.nl), twee koren met samen een ontzettend breed repertoire uit de popmuziek van de jaren 60 tot nu. Daarbij is ze 1 van de coordinatoren en secretaris bij Antropical. Tot slot werkt ze met 3 andere collega kunstenaars uit West-Europa aan een expositie over spelen tegen stress en burn-out. Deze zal in najaar 2021 van start gaan in Luxemburg.

Ook leert Marieke nog steeds meer instrumenten bespelen. Zodra alles het toelaat krijgt ze weer gitaarles van Eltjo Cleton.

 

Waar gebeurt dit allemaal?

Marieke Sytema is zo Frysk (Fries) als maar kan. Geboren en getogen in Fryslân (Friesland) heeft ze daar haar eerste ervaring en netwerk opgedaan. Na haar studies in Drachten, Zwolle en Den Haag heeft ze haar wereld verder uitgebreid en werkt ze nu samen met collega-kunstenaars uit heel Nederland en West-Europa. Marieke is graag op pad voor de muziek en neemt nieuwe ervaringen mee naar huis.