Marieke Sytema

Met geen pen te beschrijven, maar typisch wel typend te typeren:

Wie is dat?

Marieke Sytema ademt muziek. Muziek is alles wat haar leven kleur geeft: Taal, betekenis, geluid, verbinding, beweging, energie, gevoel, enzovoorts en zo verder…

Al sinds haar jongste jaren heeft ze een passie voor muziek in de breedste zin van het woord. In haar eerste lessen bij de muziekschool schreef ze haar eerste compositie: Het liedjes lied. Haar titels zijn in de loop der jaren gelukkig wel wat origineler geworden. Denker, dromer, beslisser, maar ook doener. Ze zingt, arrangeert, componeert en coacht alle mogelijke stijlen (rock, avant garde, pop, hiphop, blues, klassiek, hardcore, soul, folk, jazz, etc.) in verschillende (cover)bands/ensembles, als solist, in projecten en treedt op als klassiek koorzanger en solist bij verschillende zangkoren. De stem gebruikt zij op alle mogelijke manieren, maar is natuurlijk maar 1 instrument. Daarom dirigeert ze ook graag, zodat ze veel instrumenten gelijktijdig kan bespelen. Ze geeft les en maakt ze geluid met alles wat ze in haar handen krijgt. Alles met passie, humor en vanuit gedeelde behoeftes en belangen. Interdisciplinaire samenwerking, muziek-spellen en kruisbestuiving door co-creaties hebben haar voorkeur, omdat die een rijk palet aan werkvormen opleveren. Dus wat muziek betreft is Marieke een heuse duizendpoot. Reizen vindt ze heerlijk, dus werken doet ze met liefde ver van huis. Dat maakt thuis komen des te lekkerder! 

 

Wat voor muziek componeert ze?

Marieke’s composities zijn al even divers als haar eigen interesses. Ze componeert voor en met iedereen die op haar pad komt, met de meest uiteenlopende achtergronden en disciplines. Haar muziek omschrijven als authentiek en toch vertrouwd. Ieder stuk is maatwerk en speciaal voor de uitvoerder(s) geschreven. In haar notatie en uitvoeringsmogelijkheden is ze even divers. Grafische partituren, muziekspellen, improvisaties, leadsheets en klassieke partituren... Van Marieke kun je alles verwachten. Ze schreef onder anderen voor Orkest de Ereprijs, de afdeling Klassiek van het ArtEZ Conservatorium, bezoekers van het Kolla Festival en het Makiki Ensemble. Met creatief collectief Wiis maakte ze de Menstruatie Opera.

Wat doet ze nu?

Momenteel werkt Freaky Marieky in de nachtelijke uurtjes aan haar solo-leven(s)werk.

Hiervoor heeft ze veel input nodig uit haar omgeving, dus ken of ben je iets opmerkelijks? Mail Marieke! Dit geldt ook voor beat-makers, DJ’s, DAW-nerds, sample-freaks, (beginnend)producers, audiomonsters, strijkers, toetsenisten, scheet-kunstenaars, rappers, theremin-spelers, dichters, beatboxers, mannen met lage stemmen, synth-junkies en andere gelijkgestemden: Neem nu contact op. 

 

En daarna? Binnenkort start Marieke een nieuw project met eigen muziek waarbij ze samen met Menno Gramberg de grenzen van muziek, uitbeelding en geluid opzoekt.

 

En ondertussen? Naast dit alles is zij secretaris van creatief collectief Antropical. Met Antropical heeft zij organiseert zij kunstresidenties, maakt zij speelse co-creaties met andere makers en doet zij workshops met niet-musici. 

 

En hiervoor? Afgelopen jaar werkte ze met Antropical aan een vervolgwerk op haar “Found in Translation”, een bureaucratische bingo als muzikale spelvorm, dat te horen was tussen de andere beeldende kunstwerken van Antropical in Ilaly, Berlijn (D) (”Osmosis” 30 april & 1 mei 2022). Het materiaal dat deze tentoonstelling heeft opgeleverd zijn de bouwstenen voor haar volgende werk met Antropical (2023).

 

En daarvoor? In de tussentijd werkte ze met 3 andere collega kunstenaars uit verschillende disciplines uit West-Europa aan een expositie over spelen tegen stress in onze wereld door de ogen van nieuwkomers uit een parallel universum Noitibihoc. Dit heeft in najaar 2021 plaatsgevonden in Luxemburg.

 

En daar nog weer voor? Daarvoor heeft ze ondermeer samen met Wytze Veenstra een hybride educatief muziektheaterstuk over anorexia gemaakt (“ANA” première was voorjaar 2021). 

 

En als uitvoerend musicus? Naast componeren en dirigeren zingt Marieke bij diverse klassieke (project) koren, waaronder recentelijk nog bij het Vocaal Ensemble Leeuwarden. Ze is het muzikale-manusje-van alles en arrangeur van de Frank Zappa tributeband Absolutely Frank en zingt/arrangeert daarnaast bij de breed georiënteerde pop-coverband Residentband. Dirigeren deed ze tot 2021 bij Just4Fun en 4EverFun, twee fantastische koren met samen een ontzettend breed repertoire uit de popmuziek van de jaren 60 tot nu.

 

En als leer-/gearfreak? Ook leert Marieke nog steeds meer instrumenten gebruiken en bespelen. Haar collectie muziekinstrumenten, geluidsmakers en in het bijzonder synthesizers en slagwerk breidt ze gestaag uit met aanwinsten uit de hele wereld. Zodra alles het toelaat zet ze haar (bas)gitaarles bij gitaargrootmeester Eltjo Cleton graag voort.

 

En… ? Tot slot verdiept zij zich momenteel in dichtkunst, sampling, beats, synthesizers en verschillende looptechnieken… dus neem ook gerust contact op voor het introduceren van nieuwe instrumenten, een kennismaking of sparringssessie. Ja, daar maakt ze graag tijd voor vrij. Je bent welkom!

 

Waar gebeurt dit allemaal?

Marieke Sytema is een Frysk wereldburger. Geboren en getogen in Fryslân (Friesland) heeft ze daar haar eerste ervaring en netwerk opgedaan waarmee ze nu als Fries om útens samenwerkt in alle windstreken.

Na haar studies in Drachten, Zwolle, Den Haag en Rotterdam heeft ze haar wereld verder uitgebreid en werkt ze nu samen met collega-kunstenaars uit heel Europa. Marieke is graag op pad voor de muziek. Waar ze verbinding kan maken met andere makers, voelt zij zich thuis.

 

Waar heeft ze voor geleerd?

Tijdens haar studie onderwijsassistent muziek heeft Marieke zich gericht op muziekles geven aan het primair onderwijs en voortgezet speciaal onderwijs en heeft ze tevens het dirigeren ontdekt. Haar pianolessen en bandervaringen kwamen haar daarbij goed van pas. Ze kreeg koordirectie van Jelle Geert Postma en ensemble directie van Klaas van der Woude.  Tijdens die opleiding maakte ze de stap van hoofdvak pop zang naar klassieke zang. 

Aan het conservatorium studeerde ze klassieke muziek compositie bij Alex Manassen en Wilbert Bulsink. Om dicht bij haar roots te blijven heeft ze gedurende haar studie altijd educatieve vakken en componeren & arrangeren voor pop & jazz ensembles gevolgd. Ook volgde ze orkestdirectie bij Joost Smeets. Naast componeren, dirigeren en arrangeren heeft Marieke tijdens haar studie diverse instrumenten leren bespelen zoals cello, gamelan, seaboard, xaphoon en (digitaal)slagwerk. Om haar brede interesse verder te verdiepen heeft ze minors in slagwerk, mindfulness, compositie educatie, wereldmuziek, jazz&pop compositie, ontwikkelingspsychologie en Estill Voice Training (EVT) gevolgd. Naast haar studie deed ze aanvullende cursussen, waaronder dirigeren voor vrouwenkoor bij David van Rooijen en kreeg ze saxofoon, blokfluit en xaphoonles bij Alie de Vries. 

Parallel aan haar muziekpraktijk heeft ze meerdere diploma’s en certificaten behaald voor leidinggeven, (digitaal)programmeren, informatiemanagement en NLP (neuro-linguïstisch programmeren). Deze vaardigheden gebruikt ze voor en past ze toe in haar muzikale ondernemingen. Een verbindende en vertalende vaardigheid die haar (samen)werk(ingen) kenmerkt en verrijkt. 

 

Nog meer weten?! Lit dy neisjen! …of neem contact op 😁👍🏼