Marieke Sytema

Wie is dat?

Marieke Sytema ademt muziek. Al sinds haar jongste jaren heeft ze een passie voor muziek in de breedste zin van het woord. In haar eerste lessen bij de muziekschool schreef ze haar eerste compositie: Het liedjes lied. Haar titels zijn door de jaren heen alleen maar orgineler geworden. Denker, dromer, beslisser, maar ook doener. Ze zingt rock, pop en jazz in verschillende (cover)bands/ensembles en treedt op als klassiek koorzanger en solist bij verschillende zangkoren. De stem gebruikt zij op alle mogelijke manieren, maar is natuurlijk maar 1 instrument. Daarom dirigeert ze ook graag, zodat ze veel instrumenten gelijktijdig kan bespelen. Ze geeft les en maakt ze geluid met alles wat ze in haar handen krijgt. Alles met passie, humor en vanuit gedeelde behoeftes. Interdisciplinaire samenwerking, muziek-spellen en kruisbestuiving door co-creaties hebben haar voorkeur, omdat die een rijk palet aan werkvormen opleveren. Dus wat muziek betreft is Marieke een heuse duizendpoot. Reizen vindt ze heerlijk, dus werken doet ze met liefde ver van huis. Dat maakt thuis komen des te lekkerder! 

 

Waar heeft ze voor geleerd?

Tijdens haar studie onderwijsassistent muziek heeft Marieke zich gericht op muziekles geven aan het primair onderwijs en voortgezet speciaal onderwijs en heeft ze tevens het dirigeren ontdekt. Haar pianolessen en bandervaringen kwamen haar daarbij goed van pas. Ze kreeg koordirectie van Jelle Geert Postma en ensemble directie van Klaas van der Woude.  Tijdens die opleiding maakte ze de stap van hoofdvak pop zang naar klassieke zang. 

Aan het conservatorium studeerde ze klassieke muziek compositie bij Alex Manassen en Wilbert Bulsink. Om dicht bij haar roots te blijven heeft ze gedurende haar studie altijd educatieve vakken en componeren & arrangeren voor pop & jazz ensembles gevolgd. Ook volgde ze orkestdirectie bij Joost Smeets. Naast componeren, dirigeren en arrangeren heeft Marieke tijdens haar studie diverse instrumenten leren bespelen zoals cello, gamelan, seaboard en slagwerk. Om haar brede interesse verder te verdiepen heeft ze minors in slagwerk, mindfulness, compositie educatie, wereldmuziek, jazz&pop compositie, ontwikkelingspsychologie en Estill Voice Training (EVT) gevolgd. Ook buiten haar studie om deed ze cursussen, waaronder dirigeren voor vrouwenkoor bij David van Rooijen en kreeg ze saxofoon, blokfluit en xaphoonles bij Alie de Vries. 

Buiten de muziek om heeft ze meerdere diploma’s en certificaten behaald voor leidinggeven, programmeren en informatiemanagement. Deze vaardigheden vertaalt ze terug naar haar muzikale praktijk.

Wat voor muziek componeert ze?

Marieke’s composities zijn al even divers als haar eigen interesses. Ze componeert voor en met iedereen die op haar pad komt, met de meest uiteenlopende achtergronden en disciplines. Haar muziek omschrijven als vreemd en toch herkenbaar. Ieder stuk is maatwerk en speciaal voor de uitvoerende persoon geschreven. In haar notatie en uitvoeringsmogelijkheden is ze even divers als haar stijl en doelgroep. Grafische partituren, muziekspellen, improvisaties, leadsheets en klassieke partituren... Van Marieke kun je alles verwachten. Ze schreef onder anderen voor Orkest de Ereprijs en het Makiki Ensemble. Met creatief collectief Wiis maakte ze de Menstruatie Opera.

Wat doet ze nu?

Momenteel werkt ze aan een auditief kunstwerk dat te horen zal zijn tussen de beeldende kunstwerken van Antropical in Ilaly (Berlijn, Duitsland) Osmosis30 april & 1 mei 2022.

Binnenkort start Marieke een nieuw project met eigen muziek waarbij ze samen met Menno Gramberg de grenzen van muziek, uitbeelding en geluid opzoekt.

Daarnaast is zij secretaris van creatief collectief Antropical. Met Antropical heeft zij organiseert zij kunstresidenties, maakt zij speelse co-creaties met andere makers en doet zij workshops met niet-musici. 

In de tussentijd werkte ze met 3 andere collega kunstenaars uit verschillende disciplines uit West-Europa aan een expositie over spelen tegen stress in onze wereld door de ogen van nieuwkomers uit een parallel universum Noitibihoc. Dit heeft in najaar 2021 plaatsgevonden in Luxemburg.

Daarvoor heeft ze samen Wytze Veenstra een hybride educatief muziektheaterstuk over anorexia gemaakt (première voorjaar 2021). 

Naast componeren en dirigeren zingt Marieke bij diverse klassieke (project) koren, waaronder het Vocaal Ensemble Leeuwarden en is ze het muzikale-manusje-van alles en arrangeur van de Frank Zappa tributeband Absolutely Frank. Dirigeren deed ze tot voorkort bij Just4Fun en 4EverFun, twee koren met samen een ontzettend breed repertoire uit de popmuziek van de jaren 60 tot nu.

Later dit jaar hoopt Marieke deel te kunnen nemen aan de eerste Foshan Composers Contest 2022 met een nieuw werk voor traditionele Chinese and Westerse instrumenten.

Ook leert Marieke nog steeds meer instrumenten gebruiken en bespelen. Haar collectie slagwerk breidt ze gestaag uit met aanwinsten uit de hele wereld. Zodra alles het toelaat zet ze haar (bas)gitaarles van Eltjo Cleton graag voort. Tot slot verdiept zij zich in synthesizers, dus neem ook gerust contact op voor het introduceren van nieuwe instrumenten, een kennismaking of sparringssessie.

 

Waar gebeurt dit allemaal?

Marieke Sytema is zo Frysk (Fries) als maar kan. Geboren en getogen in Fryslân (Friesland) heeft ze daar haar eerste ervaring en netwerk opgedaan. Na haar studies in Drachten, Zwolle, Den Haag en Rotterdam heeft ze haar wereld verder uitgebreid en werkt ze nu samen met collega-kunstenaars uit heel Europa. Marieke is graag op pad voor de muziek. Waar ze verbinding kan maken met andere makers, voelt zij zich thuis.